onsdag 10 mars 2010

Brytbröd med ost och valnötter


Ingredienser:

25 g jäst
5 dl kall mjölk eller vatten
2 tsk salt
2 msk olja
2-3 dl riven lagrad ost
2 dl grovt hackade valnötter eller hela pinjenötter
Ca 11 dl mjöl

Gör så här:

  • Smula ner jäst i en bunke och rör ut den med kall mjölk eller vatten.
  • Rör ner 2 tsk salt, olja, riven lagrad ost (gärna parmesan) och grovt hackade valnötter eller hela pinjekärnor.
  • Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
  • Låt den jäsa övertäckt ca 1 timme i kylskåp. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den ev. med resten av mjölet.
  • Dela degen i 25 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl på bullarna. Jäs övertäckt ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
  • Låt bullarna svalna på galler. Servera brödet till t.ex. soppa, sallad eller som mellanmål.
  • Brödet går bra att frysa, värm det då gärna efter upptining.

Inga kommentarer:

Follow this blog with bloglovin

Follow Ida Leek