Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kall mjölk eller vatten
2 tsk salt
2 msk olja
2-3 dl riven lagrad ost
2 dl grovt hackade valnötter eller hela pinjenötter
Ca 11 dl mjöl
Gör så här:
- Smula ner jäst i en bunke och rör ut den med kall mjölk eller vatten.
- Rör ner 2 tsk salt, olja, riven lagrad ost (gärna parmesan) och grovt hackade valnötter eller hela pinjekärnor.
- Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
- Låt den jäsa övertäckt ca 1 timme i kylskåp. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den ev. med resten av mjölet.
- Dela degen i 25 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl på bullarna. Jäs övertäckt ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler. Servera brödet till t.ex. soppa, sallad eller som mellanmål.
- Brödet går bra att frysa, värm det då gärna efter upptining.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar